Port of Antwerp Containerterminal Tour

01-10-2016

Ontdek tijdens onze rondvaarten “The Port of Antwerp Containerterminal” Tour. Het Delwaidedok is één van de draaischijven waar de containers bestemt voor Europa en met bestemming wereld worden verscheept. Een boottocht in de haven van Antwerpen is zeker een aanrader en ontdek  aan boord van SPRING RIVERCRUISE samen met onze havengidsen een nieuwe wereld. Wij bieden  kwalitatieve boottochten aan met een professionele crew!

Bekijk zeker onze rondvaarten op: youtube

 

Het Delwaidedok is een dok in het noorden van de Antwerpse haven, aan het Kanaaldok B2, dat met de Schelde verbonden is via de Berendrecht– en de Zandvlietsluis.

Zicht op de MSC Home Terminal aan het Delwaidedok

Luchtfoto Delwaidedok mei 2008

Het dok werd gebouwd tussen 1974 en 1981 en is genoemd naar Leo Delwaide (1897-1978) die onder meer oorlogsburgemeester van Antwerpen en nadien havenschepen was. Het dok is 2200 m lang en 300 m breed aan de landzijde en 350 aan de kanaalzijde. Ze is 12,50 meter diep.

De kaailengte van het Delwaidedok bedraagt aan beide zijden circa 2 kilometer (4,7 km kaailengte in totaal). De noordelijke kaai bestaat uit een steenkoolterminal en eencontainerterminal van DP World, terwijl de zuidelijke kaai sinds medio 2004 volledig in handen is van een 50/50 joint venture van PSA-HNN en MSC. Deze containerterminal, de MSC Home Terminal, behoort door zijn kaailengte tot één der grootste containerterminals ter wereld. Het Delwaidedok is praktisch uitsluitend voor containervervoer. Het laden en lossen gebeurt met walkranen en mammoetheftrucks. Deze “mammoeten” rijden op en aan, en rijden door hun hoge constructie over de container heen, pikken hem op, en rijden ermee naar de plaats voor laden of naar de opslagplaatsen. Aan de noordelijke kaai, eigenlijk aan het Kanaaldok B2 al, zijn de laadplaatsen van Antwerp Bulk Terminal voor steenkool en erts. Meerdere 1000 tonners-binnenschepen hebben een vast contract en laden er aan kaai 750 steenkool voor de kolencentrales van Ruien,Roux of Charleroi. Daarna komen ze leeg terug naar kaai 750 voor de volgende lading en reis. Het Delwaidedok is het grootste getijdevrije dok van de haven van Antwerpen.

 

Boottochten

Port of antwerp containerterminal